Veel studenten CMV komen naar deze opleiding omdat ze “iets” willen betekenen voor mensen, en daarnaast willen ze ook vaak “iets” met cultuur of met culturele evenementen.
En wat dat cultuur of kunst nu precies inhoudt is vaak geen onderwerp van gesprek: het is er en het voelt wel goed. Als je maar je ding kunt doen.
Veel mensen stellen zich de vraag waarom een regering miljoenen pompt in kunstuitingen, kunstvoorzieningen en kunstenaars. Wat levert dat eigenlijk op en heeft het überhaupt een meerwaarde en zo ja voor wie dan wel? Wat is dat eigenlijk kunst en wat moeten we ermee?
Vaak zeggen studenten niets met kunst te hebben om vervolgens aan te geven dat ze muziek maken, romans lezen, dansen, websites bouwen en films en festivals bezoeken. En vooruit: naar musicals gaan. Bestaat kunst dan uit twee delen of hebben wij een beperkt idee van kunst en kunstuitoefening?
Vaak leggen studenten en zij niet alleen een verband tussen kunst en creativiteit. En als je niet creatief bent … Maar voor creativiteit zijn manieren, methodes om ongedachte verbindingen te maken, werkwijzen om jezelf te verbazen. En ja, een goede CMV-er is vaak iemand die het lef heeft om creatief te denken en dat nieuwe denken in handelen kan en durft te vertalen.
Dit blok gaat over kunst en over beweegredenen daarachter. Dit blok gaat over creativiteit en manieren om jezelf te pushen om creatief te denken.
En dit blok gaat over het vormgeven van creatieve ideeen.
En daarnaast gaat dit blok heel nadrukkelijk over samenwerken. Welke taken neem je op je, welke rol in het proces vervul je, hoe geef en ontvang je feedback, hoe ga je om met leiding en tijdsdruk en wat doe je met al die andere elementen die daarmee te maken hebben?
Ja, we gaan filmscenario’s schrijven en de films maken met alles erop en eraan. We zullen creatief moeten zijn in verhaallijn en in technische oplossingen. En vergis je niet: we zullen creatief moeten zijn en eerlijk in de samenwerking om überhaupt kunstzinnig te creëren.
Dit gehele blok staat is gewijd aan het maken van een film met een gemengde groep studenten. Voltijdstudenten PP1 uit Tilburg en Eindhoven en deeltijders uit PP1 en PP2 Eindhoven worden verdeeld over 4 groepen met een centraal thema als uitgangspunt.
In de bijeenkomsten Filmworkshop, zal Filmproductiebureau Broet met eigen personeel en in de eigen locatie op Strijp S in Eindhoven de 4 producties begeleiden en ondersteunen.
Iedere groep krijgt een vaste begeleider en gezamenlijk zal in 4 weken allereerst gewerkt worden aan een scenario, een shotlist en een opnameplanning.
Ook zullen in die eerste weken special effects en de aankleding van de set geregeld moeten worden. Vervolgens zijn er een aantal opnamedagen gepland en kan de film in de post-productietijd worden gemonteerd.
Uiteindelijk is er de presentatie in de filmzaal van stichting Broet op donderdagavond 5 februari. Het overgrote deel van de tijd in dit blok is gereserveerd voor realisatie van deze films.
Iedere week zal worden ingeleid met hoorcolleges Menswetenschappen en Filosofie, waarbij, aan de hand van de filosoof Bourdieu, zal worden ingegaan op de plaats van kunsten in de samenleving met als thema democratisering van de kunst.
In twee hoorcolleges zal ook verder worden gegaan met Onderzoek
Naast deze colleges vinden er twee trainingen plaats die ondersteunend zijn voor product en productbespreking in dit blok. Allereerst zullen we bij de training Creativiteit kijken naar methodieken die het creatieve proces kunnen bevorderen en daarnaast is voorzien in een training Samenwerken ter ondersteuning van de evaluatie van het werkproces aan het einde van dit blok.
Actualiteit:
Gedurende de workshopdagen zullen steeds korte films worden vertoond die ofwel inhoudelijk actueel zijn of films die beeld-, geluid- of opnametechnisch een aanzet geven tot een nieuwe manier van kijken en luisteren. Bovendien zal het uitgangspunt van je scenario een actueel thema dienen te zijn.
Contacturen:
Omdat er vier groepen worden gemixt zullen de lesdagen voor een deel afwijken van die in andere blokken. Op de 4 maandagen zijn (ook voor de studenten uit Tilburg en voor de deeltijdstudenten PP2) alle bijeenkomsten gepland op locatie Strijp S in Eindhoven bij de Stichting Broet. Ook de colleges en trainingen vinden dan daar plaats.
De andere activiteiten zijn gepland op de donderdagen en dat voor alle studenten. De eerste twee in Tilburg in het Mollergebouw met trainingen en uitwerking van het script en de laatste twee donderdagen wederom bij Broet op Strijp S in Eindhoven voor opname en presentatie.
De contacturen zoals deze in het lesrooster vermeld staan zijn de gezamenlijk geplande uren. Alle groepen zullen zelf een tijd- en inzetplanning moeten maken ten aanzien van scenario en draaiboek, special effects, opname en montage en post productie.
Juist omdat niet iedereen altijd beschikbaar zal en kan zijn is planning van tijd en inzet een heel belangrijk gegeven in dit blok
Ga er in elk geval van uit dat werken aan zo’n product altijd extra tijd kost die overigens dik wordt gecompenseerd door de spirit die zoiets oplevert.
In dit blok wijken de lesdagen en locaties dus af van wat je gewend bent bij de andere blokken.
SLB (Studie Loopbaan Begeleiding)
In dit blok is alleen voor de deeltijd SLB opgenomen in het programma, omdat voor de voltijders een deel is ingevuld met de trainingen samenwerken en er is voorzien in een individueel gesprek met iedere student in dit blok op dinsdagmorgen 19 januari.
Methodiek:
Aan de hand van het boek Brand-id zullen we in de trainingsbijeenkomsten rond creativiteit, niet naar de klassieke brainstorm methode kijken maar zullen we met twee andere methoden om creatief denken en handelen te bevorderen aan het werk gaan.
Praktijk:
Naast de filmworkshop is iedere student nu bezig met de afronding van de eigen praktijkopdracht die tot stand is gekomen in overleg met het praktijkbemiddelingsbureau.
Daarnaast zal in het individuele gesprek gekeken worden naar de mogelijke invulling van de stage in komend studiejaar.
En tenslotte is het hele project in dit blok natuurlijk doorlopend een praktijkgerelateerde opdracht, zowel in uitwerking en in samenwerking als in afronding en presentatie
Kwaliteitskring:
Op de laatste dag bij de presentaties is tijd ingeruimd voor evaluatie van en feedback op de inhoud en op de invulling van dit blok. De manier waarop zal natuurlijk anders zijn dan gebruikelijk en creatief worden ingevuld.
Globaal overzicht en ordening:
Op de maandagen (Eindhoven Strijp S)
Hoorcollege over functie van kunst
Filmworkshop
Op de donderdagen
Eerste twee donderdagen in Tilburg (Mollergebouw)
trainingen creativiteit en samenwerken
Hoorcollege onderzoek
Uitwerken filmopdracht
Laatste twee donderdagen (Eindhoven Strijp S)
filmworkshop en presentatie
Strijp S.is het oude Philipsterrein in Eindhoven naast NS Station Beukenlaan (stoptrein)
Het Mollergebouw in Tilburg ligt in Onderwijsgebied Stappegoor aan de snelweg Den Bosch-Breda (o.a.buslijn 41 Goirle)
Lestijden van 09.00-17.00 behalve donderdag 5 februari dan van 15.00-22.30
Individuele gesprekken plannen in overleg met SLB docent.
Afsluitingen en Bewijsmateriaal:
Aan dit blok zijn twee concrete afsluitingen verbonden:
Ten aanzien van de competentie organiseren en creeren
- Eindproducten filmworkshop (afsluiting donderdag 5 februari)
Op het eind van dit blok zal niet alleen de film gepresenteerd moeten worden als eindproduct, maar ook de making off en promotiemateriaal ten dienste van die film.
Al deze producten worden beoordeeld door een jury die ook een juryrapport hierover zal schrijven.
Ten aanzien van de competentie Samenwerken
- Individuele Feedback op samenwerking (peerassessment op donderdag 5 februari)
Op de laatste donderdag zal aan de hand van een eerder verstrekte opdracht een evaluatie plaatsvinden van individuele personen uit elke filmploeg.
Deze schriftelijke feedback staat onder verantwoording van een docent en wordt aan iedere student afzonderlijk verstrekt.
Daarnaast is wederom de informatie uit colleges en trainingen onderdeel van de Individuele Kennistoets die gedurende het jaar wordt afgenomen.
Gebruikte litteratuur:
Brand it Michels/Huyskens
Onderzoek Michelbrink
Groepdynamica Remmerswaal
Geen opmerkingen:
Een reactie posten